Residence Permit PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
Niedziela, 06. Styczeń 2008 04:31


Residence Permit czyli pozwolenie na pobyt wydawane jest przez państwo - członka Uni Europejskiej, które umożliwia obywatelom innych państw przebywać legalnie na terenie państwa wydającego takie pozwolenie. W UK pozwolenia te wydawane są przez Immigration and Nationality Directorate (IND).

Obywatele Polski i innych państw UE nie muszą się starać o Residence Permit, chyba że zależy im na zmianie swojego statusu w UK. Starać się nie musisz, ale możesz. Residence Permit po prostu potwierdza, że masz prawo do życia w Wielkiej Brytanii. Residence Permit jest ważne przez 5 lat.

O Residence Permit może się starać każdy kto przepracował w UK co najmniej 12 miesięcy; przerwy między jednym zatrudnieniem a drugim nie powinny być dłuższe niż 30 dni; musisz być również zarejestrowanym w Home Office (WRS) od conajmniej 12 miesięcy.

Nie otrzymasz Residence Permit jeżeli:

  • przyjechałeś do UK z krótką wizytą
  • szukasz pracy
  • będziesz pracować i życ w UK przez okres krótszy niż 3 miesiące, lub
  • nie pracujesz w UK i nie jesteś w stanie sam się utrzymać (bez pomocy państwa)

Aby złożyć podanie o Residence Permit należy wypełnić formularz EEA1. W zależnosci od tego na jakiej podstawie starasz się o Residence Permit (pracownik, student, samozatrudniający się, ekonomicznie samowystarczalny) należy wypelnić odpowiednie sekcje formularza.

Starając się o pozwolenie na pobyt na podstawie legalnego zatrudnienia w UK, należy dołączyć do formularza (dokumenty dpowiednio dla siebie i dla członka rodziny, dla którego również staramy się o pozwolenie):

  • 2 zdjęcia formatu paszportowego
  • paszport lub national ID (nowy dowod osobisty)
  • payslipy z ostatnich 12 miesięcy
  • Workers Registration Card i Certificate
  • list od pracodawcy/pracodawców potwierdzający/e twoje zatrudnienie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
  • kontrakt zatrudnienia/umowa o pracę
  • ostatni wyciag z banku
  • jeśli starasz się o pozwolenie również dla żony/męża – akt małżeństwa (oryginał); jeśli dla dziecka/dzieci – akt urodzenia

Jeśli przebywasz w UK z rodziną, możesz starać się o RP również dla członków rodziny przebywających w UK razem z tobą. Wszystkie dokumenty załączone do formularza muszą być oryginalne.

Szczegółowa lista dokumentów, którą należy dołączyć w konkretnym przypadku jest zawarta w formularzu EEA1.

Adres, na który należy wysłać formularz wraz z dokumentami:

European Applications EEA1
Immigration & Nationality Directorate
40 Wellesley Road
Croydon
CR9 2BY

Jeśli chcemy aby dokumenty zwrócono nam pocztą poleconą Special Delivery, na poczcie wystarczy poprosić o kopertę zwrotną (pre-paid Special Delivery envelope) na którą dokupujemy znaczek za taką samą kwotę jak wysyłane dokumenty, i wkładamy ją razem z formularzem i dokumentami do koperty.

Formularz EEA1 jest do ściągnięcia tutaj w formacie .pdf.


O Indefinite Leave to Remain (Permanent Residence) możesz się starać nie wcześniej niż po 4 latach i 11 miesiącach legalnej pracy i przebywania w UK. Rok później możesz się kwalifikować do starania się o British Naturalisation (obywatelstwo).
Zmieniony ( Poniedziałek, 21. Styczeń 2008 00:35 )